Dobra Ekonomija

Razvijamo ekonomiju koja je pravedna, solidarna i odgovorna

Dobra ekonomija je ona ekonomija koja je dobra. To je ekonomija koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici, stvara obilje prilika i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, prihvaća odgovornost, a njeguje solidarnost, pravedno koristi i dijeli resurse te poštuje održivost ekosustava.

ZMAG razvija dobru ekonomiju u skladu s permakulturnom etikom, principima i dizajnom, s ciljem povećanja kvalitete i količine resursa u ekonomiji oko nas. Korištenje tih resursa u ekonomiji potrebno je na pravedan i solidaran način omogućiti svima, posebno onima koji su sudjelovali u njihovom stvaranju te u postupke odlučivanja uključiti sve one kojih se takva odluka tiče poštujući najviše demokratske participativnog odlučivanja. U ekonomiji to su primjerice zaposlenici, korisnici, lokalna zajednica, zainteresirana javnost…

Dobra ekonomija teži prezentirati svoj dobar utjecaj na društvo i vrijednost da profit nije sebi svrha. Pritom se ne vodimo samo mjerenju tog utjecaja u financijskom smislu niti smatramo da se sva vrijednost nečijeg rada ili ekonomske aktivnosti može i smije izražavati samo u novcu, već koristimo alate koji na ovu potrebu gledaju holistički i permakulturno. ZMAG u Hrvatskoj zajedno s partnerima iz Zadruge za etično financiranje promovira, zagovara i koristi mjerenje društvenog utjecaja uz pomoć Matrice 5.0 koja se razvija kroz rad Ekonomije za opće dobro.

U području dobre ekonomije ZMAG provodi razne edukativne i promotivne aktivnosti, među ostalim organizira predavanja o dobroj ekonomiji i Konferenciju o dobroj ekonomiji, provodi projekte Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju i EmploySSE, a ideje dobre ekonomije zagovara i kroz praksu projektima Zadruga za dobru ekonomiju i Hrana za dobro – Kratki lanci opskrbe te mjerenjem društvenog utjecaja preko Matrice 5.0 Ekonomije za opće dobro.

ZMAG je članica Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS EU (Solidarity Economy Europe Network) gdje djelujemo i kao članovi Koordinacijskog odbora. RIPESS je naša prirodna mreža jer se u toj mreži ekonomija gleda kao na dio društva i okoliša, kao nešto što također treba pomoći transformativnim praksama stvaranja pravednijeg i održivijeg društva.

 

 

Projekti vezani uz ovu temu

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade. Projekt doprinosi ostvarenju sedamnaest UN-ovih Ciljeva održivog razvoja te, kroz podršku i transfer znanja švicarskog partnera, aktivno promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj.

Pročitaj više >

Zadruga za dobru ekonomiju je osnovana 2014. godine na inicijativu udruge Zelena mreža aktivističkih grupa kao rezultat dugogodišnjeg rada na održivim i solidarnim politikama hrane. Glavni program Zadruge za dobru ekonomiju je model Hrana za dobro koji slijedi princip solidarnog kratkog lanca između proizvođača i potrošača.

Pročitaj više >

Erasmus+ program EmploySSE educira učitelje i trenere koji se bave strukovnim obrazovanjem o potencijalima društvene i solidarne ekonomije za uključivanje u njihova predavanja i kurikulume. Projekt ima za cilj integrirati koncept, metodologiju i sadržaj društvene i solidarne ekonomije u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Pročitaj više >

Model Hrana za dobro slijedi princip solidarnog kratkog lanca između proizvođača i potrošača koji doprinosi opstanku malih obiteljskih ekoloških gospodarstva, promiče održivi životni stil i olakšava pristup zdravoj hrani.

Pročitaj više >

Publikacije vezane uz ovu temu

Dobra ekonomija - Zeleni alati

22-07-2020

Kritika trenutnog ekonomskog sustava koji prelazi granice održivosti te rješenja temeljena na principima i vrijednostima dobre ekonomije.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Grupe solidarne razmjene

30-07-2020

Brošura o grupama solidarne razmjene - novom obliku ekonomije u kojem kupci kupuju hranu direktno od proizvođača, potičući na taj način lokalnu ekonomiju.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Dobra ekonomija u dobrim pričama 4 (2017.)

30-07-2020

Izvještaj sadrži 9 primjera dobre prakse iz Hrvatske te opisuje Dobru ekonomiju kao platformu i alat za primjenu održivog razvoja.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Dobra ekonomija u dobrim pričama 3 (2016.)

30-07-2020

Izvještaj sadrži 11 primjera dobre prakse iz Hrvatske te opisuje Dobru ekonomiju kao platformu i alat za primjenu održivog razvoja.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Dobra ekonomija u dobrim pričama 2 (2015.)

30-07-2020

Izvještaj sadrži 13 primjera dobre prakse iz Hrvatske te opisuje Dobru ekonomiju kao platformu i alat za primjenu održivog razvoja.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Dobra ekonomija u dobrim pričama 1 (2014.)

30-07-2020

Izvještaj sadrži 12 primjera dobre prakse iz Hrvatske te opisuje Dobru ekonomiju kao platformu i alat za primjenu održivog razvoja.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Održiva potrošnja i zdrava prehrana

30-07-2020

Porijeklo hrane te kako naš svakodnevni izbor kroz kupovinu utječe na zdravlje planete i nas samih.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Fine niti lokalnih razvoja (br. 2)

30-07-2020

Časopis o prehrambenom suverenitetu

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Fine niti lokalnih razvoja (br. 1)

30-07-2020

Časopis o prehrambenom suverenitetu

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Aktualna događanja

20 Pro
2019

Ne propustite šest kratkih predavanja u nizu na temu opskrbe obitelji u gradovima korištenjem solidarnih kratkih lanaca.

Pročitaj više >

30 Tra
2020

Aktualna tema suvereniteta hrane i prava na hranu u fokusu je nadolazećeg webinara u organizaciji RIPESS mreže.

Pročitaj više >

25 Lip
2020

Pridružite nam se na online događaju godine za dobru ekonomiju – World Social Forum on Transformative Economies.

Pročitaj više >

04 Stu
2020

Trening-program Društvene i solidarne ekonomije (DSE) u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani građani koji žele biti uključeni u održivi ekonomski razvoj svoga grada i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj okolini.

Pročitaj više >