Partnerstvo za Društvenu i Solidarnu Ekonomiju

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju

projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom, Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve, i hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

ZMAG razvija i uvodi ekonomske modele temeljene na društvenoj solidarnosti i odgovornosti za osnaživanje održivog lokalnog razvoja i promociju dobre ekonomije.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade. Projekt doprinosi ostvarenju sedamnaest UN-ovih Ciljeva održivog razvoja te, kroz podršku i transfer znanja švicarskog partnera, aktivno promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj.

Gradovi Ludbreg i Pregrada postaju primjeri dobre prakse provođenja društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj.

Kroz razmjenu znanja i iskustava s partnerima zajednički se kreiraju rješenja dobre ekonomije za praktičnu primjenu koja odgovaraju potrebama lokalnog stanovništva. Na temelju tih rješenja razvijaju se modeli dobre prakse koji osnažuju kapacitete lokalnih zajednica za upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem. Kao rezultat projekta, razvijeni modeli primjenjuju se u Ludbregu i Pregradi, koji tako postaju primjer dobre prakse provođenja koncepata i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj.

Svrha projekta je odgovor na izazove s kojima se susreću lokalne vlasti u pružanju kvalitete života i blagostanja za svoje građane, uključujući jaču koheziju i uključivanje građana, sigurniju zajednicu, poboljšano zdravlje i dobrobit, rješavanje problema isključenosti i promicanje raznolikosti, jačanje lokalnog gospodarstva (radna mjesta), djelotvorne javne usluge i osiguravanje održivosti okoliša (resursi, stanovanje, prijevoz). Veliki potencijal za generiranje niza pozitivnih promjena i stvaranje potrebnih sinergija za održivi društveni i ekonomski razvoj leži u međusektorskoj suradnji između organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, javnih institucija i privatnog sektora te korištenja koncepta i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

 

Partneri

Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva
Grad Ludbreg
Grad Pregrada

Vrijeme provedbe

Travanj 2019. – studeni 2020.

Vrijednost projekta

1.500.000,00 kn

Kontakt osoba

Vera Gjokaj, voditeljica projekta
Email: vera.gjokaj79@gmail.com
Mob: 095 7511 435

 

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Novosti vezane uz ovaj projekt

19 Lis 2020

DSE Centar pružit će podršku gradu Ludbregu i zadruzi Ludbreški kraj u kreiranju modela kratkog lanca opskrbe koji će pomoći lokalnim proizvođačima hrane u plasmanu njihovih proizvoda i građanima olakšatipristup lokalno uzgojenim proizvodima.

Pročitaj više >
13 Lis 2020

Dražen Šimleša iz ZMAG-a izabran je da, kao član Upravnog odbora u RIPESS Intercontinental – globalnom dijelu mreže koja se sastoji od predstavnika šest kontinenata, predstavlja Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju – RIPESS EU.

Pročitaj više >
15 Ruj 2020

Izrađena studija o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, doživljaju grada i radu lokalne samouprave.

Pročitaj više >
Više novosti

Događanja vezana uz ovaj projekt

04 Stu
2020

Trening-program Društvene i solidarne ekonomije (DSE) u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani građani koji žele biti uključeni u održivi ekonomski razvoj svoga grada i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj okolini.

Pročitaj više >

25 Lip
2020

Pridružite nam se na online događaju godine za dobru ekonomiju – World Social Forum on Transformative Economies.

Pročitaj više >

30 Tra
2020

Aktualna tema suvereniteta hrane i prava na hranu u fokusu je nadolazećeg webinara u organizaciji RIPESS mreže.

Pročitaj više >
Sva aktualna događanja